Dersin Adı | Gıda Kimyası |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MLBT 229 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders ile öğrencinin gıdayı oluşturan maddelerin bileşenlerini detaylı olarak öğrenmesi, gıdaların oluşumu esnasından reaksiyonları kavrayabilmesi ve yorumlayabilmesi amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, gıdaların temel bileşenleri olan karbonhidrat, yağ, amino asit, protein, enzim, vitamin ve minarellerin genel özellikleri ile bu temel bileşenlerin dahil olduğu metabolik reaksiyonlar ve dönüşümleri içerir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıdaların makro, mikro bileşenleri ve genel özellikleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 1 |
2 | Gıdalarda bulunan suyun kimyasal özellikleri, su aktivitesinin önemi | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 2 |
3 | Karbonhidratların temel ve yapısal özellikleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 3 |
4 | Monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler. Karbonhidratlara ait redoks tepkimeleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 3 |
5 | Aminoasitlerin özellikleri, sınıflandırılması ve kimyasal reaksiyonları | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 5 |
6 | Proteinler ve özellikleri. Proteinlerin üç boyutlu yapısının incelenmesi. | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 5 |
7 | Protein denatürasyonu, proteinlerin reaksiyonları ve Proteinlerin işlevsel özellikleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 5 |
8 | Ara Sınav | |
9 | Lipidlerin tanımı ve özellikleri. Lipidlerin sınıflandırılması | Lipidlerin tanımı ve özellikleri. Lipidlerin sınıflandırılması Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 4 |
10 | Doymuş ,doymamış, omega ve esansiyel yağ asitlerinin kimyasal yapıları ve özellikleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 4 |
11 | Lipidlerde oluşan bozulma tepkimeleri, lipidlerin kimyasal ve enzimatik hidrolizasyonu ve lipid oksidasyonları | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 4 |
12 | Enzimlerin genel özellikleri. Yer aldıkları metabolik reaksiyonların önemi. | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 6 |
13 | Vitaminler ve Minerallerin genel özelikleri, beslenme açısından önemi | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 7 ve 8 |
14 | Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi. | Genel Tekrar |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Eds.) 2014. Fennema's Food Chemistry. CRC Press, United States. |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 15 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 18 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 1 | 15 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 5 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 5 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 10 | |
Final Sınavı | 1 | 20 | |
Toplam | 103 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir. | X | ||||
2 | Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir. | X | ||||
3 | Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir. | X | ||||
4 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir. | X | ||||
5 | Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir. | X | ||||
6 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir. | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir. | |||||
8 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir. | |||||
9 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir. | |||||
10 | İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir. | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest